A-prodej - Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?

V posledních letech se v našich obchodech objevují alternativy mlékárenských výrobků. Možná máte s těmito produkty zkušenosti, možná jste je ani nezaregistrovali. Jakou z těchto dvou skupin upřednostnit a proč?

Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?

Mléko je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro nás po celý život v různých formách neopominutelnou součástí naší výživy. Neobejdeme se bez něj ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí.

„Mléčné výrobky můžeme doslova označit jako „koncentrát zdraví a síly,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus. „Mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných živin obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.“

Co jsou náhražky mléčných výrobků?

Nejen krize nahrává levnějším výrobkům. Tento trend postihl i produkty z mléka a začaly se tak vyrábět jejich imitace, kdy je nějaká mléčná složka nahrazena jinou.
„Může jednat například o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Takovéto výrobky se samozřejmě mohou vyrábět i prodávat - nejsou nikterak zdravotně závadné -  ale nesmějí být označovány jako mléčné výrobky, tedy např. jako sýr, máslo, apod., což se v poslední době velmi často stává,“ objasňuje odborník projektu Bílé plus. „Podobné označování a pojmenovávání je zavádějící, klamavé a velmi často v rozporu s potravinářskou legislativou.“

Mléko, či „nemléko“?

Když bychom tedy porovnali mléčné výrobky s jejich náhražkami, vyplyne nám následující:
Mléko:
Mléčné bílkoviny - jsou základní součástí buněčných struktur, mezibuněčných tkání, hormonů a enzymů. „Mají vysokou stravitelnost, proto jsou snadno přijímány, dobře vstřebávány ve střevech a přinášejí lidskému organismu veškeré aminokyseliny potřebné pro jeho vývoj. Známé jsou také terapeutické účinky mléka, např. při žaludečních vředech.“
Mléčný tuk - má energetickou a ochrannou funkci. Je nejbohatším zdrojem vitamínu A, obsahuje ale i vitamíny D,E a F. „Mléčný tuk je prospěšný např. při dietách lidí trpících chorobami trávicího ústrojí, žaludečních, žlučníkových a jaterních onemocnění. Obsahuje přirozeně 60-70% nasycených a 30-40% nenasycených mastných kyselin, které působí velmi blahodárně na cévní systém.“
Mléčný cukr – laktóza - má ve výživě obdobnou funkci jako další sacharidy. Tvoří převážně zdroj energie, která je rychle a snadno využitelná. „U řady mléčných výrobků je laktóza, nebo její část, přeměněna na kyselinu mléčnou, která má rovněž mimořádný význam. V potravině brzdí rozvoj nežádoucí hnilobné mikroflóry a působí jako přirozený konzervant.“ Obdobně pak působí v celém zažívacím traktu, zejména pak v tlustém střevě, které tak chrání před negativním působením hnilobné mikroflóry.
Vápník„Příjem z mléka a mléčných výrobků je jedinečný. Jeho zvýšená spotřeba je nezbytná u malých dětí a především pak u rostoucí mládeže, těhotných a kojících žen, ale také u starších lidí. Nedostatek vápníku způsobuje velmi závažná onemocnění kostí – osteoporózu a osteomalácii, poruchy srážlivosti krve, poruchy činnosti ledvin a další. Ve výživě naší populace zajišťují mléčné výrobky asi 70% přísunu vápníku. Zbytek je dodáván zeleninou a ovocem (16%), vodou (7%), cereáliemi (4%), masem a rybami (3%).“
Jsou chutnější.

Analogy mléčných výrobků:
Bývají obvykle levnější
„Obsahují-li např. tukovou složku rostlinného původu, pak mají oproti mléčným výrobkům vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné např. u nemocných s kardiovaskulárními onemocněními.“
Jejich chuť nemusí být ale vždy charakteristická pro tradiční mléčný produkt a v jejich chuti bývá typická margarínová chuťová stopa
Přítomný rostlinný tuk může být ale naopak přínosem pro snadnější roztíratelnost i po bezprostředním vyjmutí výrobku z ledničky.
Některé analogové produkty mohou obsahovat i zdraví prospěšné fytosteroly. „Ty mají významné biologické funkce jako strukturní složka buněčných membrán a jejich význam pro naše zdraví souvisí s jejich preventivním působením především proti kardiovaskulárním onemocněním. Pokud jsou konzumovány v dostatečném množství, mohou příznivě ovlivnit hladinu celkového a LDL - cholesterolu v plasmě.“

 


Autor: Šárka Pelcová

 

 

[2013-03-29]
Autor článku Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?: převzatý článek